Дeпyтaтът oт Имa тaĸъв нapoд и пpeдceдaтeл нa бюджeтнaтa ĸoмиcия в

...
Дeпyтaтът oт Имa тaĸъв нapoд и пpeдceдaтeл нa бюджeтнaтa ĸoмиcия в
Коментари Харесай

Каримански ще бъде номинацията на ИТН за шеф на БНБ

Дeпyтaтът oт " Имa тaĸъв нapoд "  и пpeдceдaтeл нa бюджeтнaтa ĸoмиcия в Народното събрание Любoмиp Kapимaнcĸи щe e ĸaндидaтът нa пapтиятa зa шеф нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa. Πpoцecът пo избop нa нов шеф започна предишния петък. Бюджетната комисия в Народното събрание стартира процедурата за избор на нов шеф на централната банка, защото мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев е изминал. В последните дни стана ясно, че " Продължаваме промяната " счита да предложи за поста икономиста Илиян Михов, ректор на университета INSEAD в Сингапур. Днес Каримански удостовери, че ще бъде номиниран от Има Такъв Народ. " Вчера чух от премиера, че всяка партия в обединението ще даде своята номинация. Не мисля, че ще се получи конфликт, полемиката ще е умна и професионална. Освен научен опит, претендентът би трябвало да има и знания за регулацията на банките в Европа ", сподели той.

Повече пари за просвета и нововъведения, както и за служителите на реда и пожарникарите. Това дават обещание ръководещите с промени на плана за Бюджет 2022, които ще бъдат разисквани сред първо и второ четене, уточни също така Каримански. Повече средства са планувани и за нарастване на бюджета за Българска академия на науките и за музейните служащи. Така настояванията им ще бъдат задоволени и няма да се стигне до митинги. Увеличението на възнагражденията за униформените още е в развой на договаряния.  " Искам да съм сигурен, че полицията и пожарникарите са осведомени за това какъв е бюджетът - тъкмо и ясно, и го схващат. Много се усилват парите за облеклата. За заплатите ще се водят диалози ", означи депутатът пред NOVA. 

" Актуализацията на бюджета през лятото няма да е огромно харчене ". Може да е тъкмо противоположното. Трябва да забележим финансовите разноски до каква част се реализират. Ако не се реализира, ще намалее и дефицитът ", акцентира ръководителят на бюджетната комисия.

Той отхвърли обвиняванията, че са планувани доста разходи за обществени разноски и бюджетът е разхитителен. " От опозицията съм получил единствено през вчерашния ден 12 оферти за нарастване на Закона за държавното публично осигуряване в обществената част – и за пенсиите, и за персоналните асистенти и други пера ", сподели Каримански.  " В пенсионноосигурителната система няма промени. Това, което би трябвало да се промени в бюджета сред първо и второ четене и това, което желая да виждам повече, е думата " промяна ". Искам задълбочена промяна в социално-осигурителния модел на България, тъй че съгласно приноса да бъде и обезпечаването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме казуса, тъй като се задълбочава ", добави депутатът от Има Такъв Народ.

Каримански коментира и рецензиите към Бюджет 2022, отправени от бившия вицепремиер Николай Василев, съгласно който " сме в ранния гръцки сюжет ". " Не мисля, че сходна прилика може да се направи. В гръцкия сюжет знаете какво беше съотношението сред Брутният вътрешен продукт и дълга и въобще външната задлъжнялост на Гърция. В България въобще не може да се приказва за сходно нещо. Естествено би трябвало да бъдем внимателни. Не знам и тъкмо какво би обяснил като подробни причини в тази връзка. А и не бих желал Николай Василев да се свързва с Има Такъв Народ от позиция на това, че е останал в предишното като номинация ", сподели депутатът във връзка това, че Има Такъв Народ оферираше Василев за министър председател в първия си проектокабинет.

По мотив проблема с " Барселонагейт " Каримански уточни: Не съм чел отчета на испанските управляващи по " Барселонагейт ", тъй като считам, че бюджетът ми е по-голям. Работихме много до късно през вчерашния ден по него. Ако има подобен факт като пране на пари, то органите ще подхващат съответните дейности. Разследването зависи от пътя на транзакциите. Ако се наблюдава пътят на парите досега на овакантяване на България – в случай че има данни за пране на пари – се проверява на територията на България. В момента, в който транзакцията постъпва на територията на Испания – техните управляващи се заемат с нея. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР